Vabimo na Ustvarjalne sinergije

Motovila, 3. oktober 2022 ― O priložnostih financiranja EU za kulturni in ustvarjalne sektorje: v ospredju programi EU Ustvarjalna Evropa in Interreg. Dogodek organiziramo centri CED AT, HR, HU in SI (Motovila) v sodelovanju z Zvezo Alpe-Jadran. Priložnost za čezmejno povezovanje. Obkrožite na koledarju: 13. oktober. The post Vabimo na Ustvarjalne sinergije appeared first on Motovila.

Ustvarjalne sinergije: priložnost za čezmejno povezovanje in sodelovanje

CED, 3. oktober 2022 ― Centri CED iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije (Motovila) ter tematska koordinacijska točka za umetnost in kulturo pri Zvezi Alpe-Jadran 13. oktobra vabimo na skupni dogodek “Ustvarjalne sinergije: Priložnosti financiranja EU za kulturni in ustvarjalne sektorje“, namenjen izmenjavi izkušenj in dobrih praks na področju čezmejnega sodelovanja v regiji Alpe-Jadran.

Ministrica dr. Asta Vrečko na Unescovi konferenci o kulturnih politikah in trajnostnem razvoju

Ministrstvo za kulturo, 30. september 2022 ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se v Mehiki udeležuje Unescove konference o kulturnih politikah in trajnostnem razvoju. Na tridnevni konferenci v glavnem mehiškem mestu Ciudad de Mexico sodeluje 115 ministric in ministrov za kulturo ali njihovih namestnikov oziroma delegacij iz 161 držav, sicer članic Unesca.

Rekorden proračun Ministrstva za kulturo za leto 2023

Ministrstvo za kulturo, 29. september 2022 ― Na seji vlade 28. septembra sta bila potrjena predloga proračunov za kulturo za prihodnji dve leti. Veseli nas, da smo kljub težkim časom, ki so pred nami, uspeli zagotoviti rekorden proračun za leto 2023 – 248.495.672 evrov. Predloga sprememb proračuna za leto 2023 in proračuna za leto 2024 za kulturo sta sicer razvojno naravnana, pri čemer dajeta prednost ustvarjalcem in nujnim investicijskim posegom.

Unescova delavnica zaključena, kmalu simpozij o arhitekturni dediščini 20. stoletja

Ministrstvo za kulturo, 29. september 2022 ― Ministrstvo za kulturo in Slovenska nacionalna komisija za Unesco sta od 19. do 23. septembra v Ljubljani gostila mednarodno delavnico za upravljavce svetovne dediščine, ki jo je zasnoval Unescov regionalni urad v Benetkah skupaj z Interpret Europe. Delavnica je potekala v okviru drugega regionalnega izobraževanja o načrtovanju interpretacije svetovne dediščine v Evropi.

Vodnik za financiranje mobilnosti v kulturi na območju Balkana

Ministrstvo za kulturo, 27. september 2022 ― Informacijska mreža za mobilnost v kulturi, ki deluje v Evropi in po svetu, On the Move je 20. septembra izdala najnovejši spletni Vodnik za financiranje mobilnosti v kulturi, in sicer za območje Balkana. Vodnik je namenjen regiji, ki vključuje Albanijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Hrvaško, Kosovo, Romunijo, Severno Makedonijo, Slovenijo in Srbijo.

Promocija Slovenije kot filmske lokacije

Ministrstvo za kulturo, 27. september 2022 ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar so 23. septembra v Piranu obiskali mesto snemanja Netflixove produkcije. Vlada je za izvedbo filmskega projekta v Sloveniji prispevala denarno povračilo v vrednosti 2,5 milijona evrov. Pri pripravi in izvedbi projekta sodeluje več kot 340 slovenskih filmskih delavcev, kar je več kot polovica celotne ekipe.

Evropska nagrada za dediščino tudi mednarodnemu projektu s slovenskimi partnerji "Silknow"

Ministrstvo za kulturo, 27. september 2022 ― Na prestižni slovesnosti v znameniti praški državni operi so 26. septembra razglasili prejemnike najvišjih evropskih nagrad za dediščino – nagrad evropske dediščine/nagrad Europa Nostra za leto 2022. Med prejemniki nagrad je tudi projekt "Silknow", ki so ga v sodelovanju s tujimi strokovnjaki razvijali tudi v Sloveniji. Projekt je prejel nagrado za inovativnost.

Državni sekretar mag. Marko Rusjan na odprtju festivala IZIS v Kopru

Ministrstvo za kulturo, 26. september 2022 ― Državni sekretar mag. Marko Rusjan se je 23. septembra v nekdanjem koprskem skladišču Libertas udeležil odprtja desete edicije festivala sodobne in intermedijske umetnosti IZIS, ki prikazuje inovativne, mednarodno priznane avdiovizualne in novomedijske umetnosti. Festival, ki letos nosi naslov CEVI / PIPES, organizira Kulturno izobraževalno društvo PiNA.

Ministrica dr. Asta Vrečko v preteklem tednu na odprtju treh kulturnih prireditev

Ministrstvo za kulturo, 26. september 2022 ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je v preteklem tednu udeležila odprtja treh kulturnih prireditev: Ramovševega dneva, dneva Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, mednarodne filozofske konference "Gospodar: O sodobnih strukturah oblasti" ter Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine.
še novic